Laatste ijstijd

Smilodon stierf, samen met het overgrote deel van de megafauna uit het Pleistoceen, 10.000 jaar geleden uit ten tijde van de laatste ijstijd. Zijn uitsterven gaat gekoppeld aan die van de grote herbivoren, welke vervangen werden door kleinere, meer behendige dieren zoals het hert.

 

Te gespecialiseerd

Waarschijnlijk was Smilodon te gespecialiseerd op grote prooien en kon zich niet aan de verandering aanpassen. Een onderzoek naar de slijtage van Smilodon tanden uit 2012 wijst echter uit dat ze nooit een tekort aan voedsel hebben gekend. Andere verklaringen zijn klimaatveranderingen en concurrentie van de mens (welke het Amerikaanse continent binnenkwamen rond de tijd dat Smilodon uitstierf), of een combinatie van factoren, welke allemaal de uitstervingsgolf van de laatste ijstijd omschrijven i.p.v. de specifieke uitsterving van de sabeltandkatten.

 

Concurrentie

Sommige schrijvers speculeerden dat de laatste sabeltandkatten, Smilodon en Homotherium, uitstierven door de concurrentie met de snellere en meer algemeen ontwikkelde kattensoorten die ze vervingen. Er werd zelfs verondersteld dat de sabeltand roofdieren inferieur waren aan de moderne katachtigen, aangezien de steeds groter wordende hoektanden een obstructie zouden kunnen zijn bij het voeden. Snellere katachtigen zoals de Amerikaanse holenleeuw en het Amerikaanse jachtluipaard stierven ook in dezelfde periode uit. Bovendien laat het feit dat sabeltanden convergent evolueerden in vele soorten zien dat het een succesvolle eigenschap was.

Bron: Wikipedia

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee
Nu bestellen bij Bol.com