Smilodon

De Sabeltandtijger (Smilodon) is een uitgestorven geslacht behorende tot de sabeltandkatten (Machairodontinae) groep der katachtigen (Felidae). Het is wellicht een van de meest bekende prehistorische zoogdieren, en de best bekende sabeltandkat. Hoewel hij bekend staat als de sabeltandtijger is hij niet verwant aan de tijger of andere moderne katten.

Smilodon leefde op het Amerikaanse continent tijdens het Pleistoceen (2,5 miljoen – 10.000 jaar geleden). Het geslacht heeft in 1842 zijn naam verkregen gebaseerd op fosielen gevonden in Brazilië. Tot op heden zijn er 3 soorten erkend: Smilodon gracilis, Smilodon fatalis en Smilodon populator. De twee latere soorten zijn waarschijnlijk afstammelingen van S. gracilis, welke zelf waarschijnlijk afstamt van de Megantereon. De grootste verzameling fossielen is afkomstig uit de La Brea teerputten.

 

Robuust

Over het algemeen was de Smilodon robuuster gebouwd dan de moderne katachtigen, met bijzonder goed ontwikkelde voorpoten en uitzonderlijk lange hoektanden in de bovenkaak. In vergelijking met moderne katachtigen kon hij zijn kaak verder openen en zijn tanden waren slanker en fragieler, omdat ze meer waren toegespitst op precisie.

S. gracilis was de kleinste soort met een gewicht van 55 tot 100 kg. S. fatalis had een gewicht van 160 tot 280 kg en was 100 cm hoog. Deze beide soorten leefden vooral in Noord-Amerika maar er zijn ook resten gevonden in Zuid-Amerika. S. populator uit Zuid-Amerika is wellicht de grootste bekende katachtige met een gewicht van 220 tot 400 kg en een hoogte van 120 cm. De vachtpatronen van de Smilodon zijn onbekend maar er zijn verschillende artistieke benaderingen met zowel effen als bevlekte vacht.

 

Jacht

In Noord-Amerika joeg Smilodon op grote herbivoren als bizons en kamelen en het bleef zelfs succesvol toen het nieuwe prooien tegenkwam in Zuid-Amerika. Men denkt dat Smilodon zijn prooi doodde door het met zijn poten vast te klemmen om vervolgens de doodsbeet toe te dienen, maar het is nog onduidelijk hoe hij dat precies deed.

Onderzoekers zijn nog niet zeker of Smilodon alleen of in groepen jaagde; analyse van gedrag van moderne roofdieren kan beide stellingen ondersteunen. Smilodon leefde waarschijnlijk in licht beboste gebieden van waaruit hij zijn prooi kon besluipen.

Smilodon stierf uit toen ook de meeste Noord- en Zuid-Amerikaanse megafauna uitstierf, ongeveer 10.000 jaar geleden. Zijn afhankelijkheid van deze prooidieren, zowel als een klimaatverandering en concurrentie van andere soorten zouden kunnen hebben gezorgd voor zijn uitsterven, maar de exacte oorzaak is nog onbekend.

Bron: Wikipedia

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee
Nu bestellen bij Bol.com