Pleistoceen

Smilodon leefde tijdens het Pleistocene tijdvak (2,5 miljoen – 10.000 jaar geleden), en was misschien wel de meest recente sabeltandkat. Smilodon leefde waarschijnlijk in lichtbeboste gebieden. Fossielen van de soort zijn gevonden door heel Amerika.

 

Noord-Amerika

In Noord-Amerika ondersteunde het gevarieerde landschap ook andere soorten sabeltandkatten, zoals de Homotherium en Xenosmilus; het leefgebied daar varieerde van subtropische wouden en savannen in het zuiden, tot boomloze mammoetsteppes in het noorden. Smilodon leefde in gebieden van Noord-Amerika met een gematigd klimaat; waar de verstrooide vegetatie van bossen, struiken en graslanden in het zuidwesten een geschikt leefgebied vormden voor grote herbivoren zoals paarden, bizons, antilopen, mammoeten, mastodonten en luiaards. Andere grote roofdieren bestonden uit de Reuzenwolf en de Amerikaanse holenleeuw.

 

Zuid-Amerika

S. gracilis kwam Zuid-Amerika binnen tijdens het vroeg- tot midden-Pleistoceen, waar het waarschijnlijk zorgde voor de opkomst van de S. populator, welke in het oostelijk deel van het continent leefde. S. Fatalis kwam ook het westen van Zuid-Amerika binnen tijdens het late Pleistoceen. De Amerikaanse uitwisseling zorgde voor een verzameling van inheemse en invasieve soorten, die de prairies en bossen van Zuid-Amerika deelden; Noord-Amerikaanse herbivoren waren onder andere slurfdieren, paarden, kameelachtigen en herten, Zuid-Amerikaanse herbivoren waren onder andere toxodonten, litopternen, luiaards en glyptodonten.

Inheemse metatheriaanse roofdieren (waaronder de Thylacosmilidae die ook sabeltanden had) waren tegen het Plioceen uitgestorven, en werden vervangen door Noord-Amerikaanse roofdieren zoals wolven, beren en grote katten. S . populator was hier erg succesvol, terwijl Homotherium zich nooit erg ver verspreidde. De uitsterving van Thylacosmilidae is toegedragen aan concurrentie met de Smilodon, maar dit is waarschijnlijk incorrect, aangezien zij lijken te zijn verdwenen voor de aankomst van de grote kattensoorten. De schrikvogels (Photusrhacidae) waren mogelijk de meest succesvolle grote roofdieren in Zuid-Amerika tot Smilodon op het toneel verscheen.

Bron: Wikipedia

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee
Nu bestellen bij Bol.com