I Boek brengt sabeltandtijger dichterbij

Persbericht, 26 november 2007.

Oog in oog met een oerkat.
Lees meer..

II Far Cry: avontuur in de prehistorie

… De omgevingen zijn levendiger dan ooit: elke paar stappen kom je wel een dier tegen. Dit kan een onschuldig hert zijn, maar ook een sabeltandtijger.
Lees meer..

III ‘Mensen jaagden mogelijk op sabeltandtijgers’

Primitieve mensensoorten jaagden mogelijk met speren op sabeltandtijgers. Bij opgravingen in de Duitse plaats Schöningen zijn 300.000 jaar oude tanden en botten van sabeltandkatten aangetroffen, een groep katachtige dieren waartoe ook de sabeltandtijger behoorde.
Lees meer..


IV Met speren tegen de sabeltandtijger

Lang lang geleden in een gebied niet ver hiervandaan leefden mensen vlak bij een sabeltandtijger. Dat ging niet lang goed.
Lees meer..

V Bevroren oerleeuwen gevonden in Siberië

Wetenschappers uit Siberië hebben twee bevroren welpjes gevonden van een holenleeuw, een uitgestorven leeuwensoort. De dieren zijn opvallend goed geconserveerd, zelfs de vacht is nog aanwezig.
Lees meer..

VI Supercarnivoren hielden reuzenzoogdieren in toom

Spectaculaire gevechten tussen gigantische zoogdieren en eveneens reusachtige ‘supervleeseters’ moeten tot enkele duizenden jaren geleden aan de orde van de dag zijn geweest, becijfert een Amerikaans team evolutionair-psychologen op basis van computermodellen.
Lees meer..


VII Enzo (10) vindt kaak prehistorische grottenleeuw

De nu 10-jarige Enzo Smink uit het Gelderse dorp Wekerom heeft een onderkaak van een zeer zeldzame prehistorische grottenleeuw gevonden. Dat meldt het oertijdmuseum De Groene Poort.
Lees meer..

VIII Honger dreef sabeltandtijger toch niet naar randje van de afgrond

Twaalfduizend jaar geleden stierven de sabeltandtijgers uit. En lang werd gesteld dat dat het resultaat was van een tekort aan eten. Maar een nieuw onderzoek werpt dat argument van tafel: de sabeltandtijgers hadden het, in ieder geval tot kort voor hun uitsterven, qua eten meer dan goed.
Lees meer..

IX Sabeltandtijgers voor thuis

Enkele tienduizenden jaren geleden was de zeespiegel een stuk lager dan nu. De Noordzee was een uitgestrekte grasvlakte, de Mammoetsteppe, en daarover zwierven grote kuddes mammoeten, reuzenherten, wolharige neushoorns, rendieren en steppewisenten rond, tot zo’n twaalfduizend jaar geleden….
Lees meer..