Peter Wilhelm Lund

Gedurende de jaren 1830 verzamelde de Deense naturalist Peter Wilhelm Lund en zijn assistenten fossielen in de kalksteen grotten nabij het stadje Lagoa Santa in Brazilië. Onder de duizenden fossielen die zij vonden, vond hij een aantal tanden die hij groepeerde als behorende tot een hyena, die hij in 1839 Hyaena neogaea noemde. Nadat meer materiaal gevonden werd (waaronder hoektanden en voetbotten), concludeerde Lund dat de botten behoorden tot een speciaal geslacht van de katachtigen hoewel verwant aan de hyena. Hij vermeldde dat het in formaat gelijk is aan de grootste moderne roofdieren, en meer robuust is dan moderne kattensoorten. Lund wilde het nieuwe geslacht Hyaenodon noemen, maar dit was toen al in gebruik voor een andere prehistorisch roofdier, zodoende noemde hij het Smilodon populator in 1842.

Hij legde de naam Smilodon uit als een combinatie van het Griekse σμίλη (smilē), een scalpel of dubbelzijdig mes, en ὀδoύς (odoús), tand. Populator legde hij uit als “de vernietiger”, ook wel vertaald als “hij die vernietiging brengt”. Tegen 1846 had Lund bijna een compleet skelet verzameld (van verschillende exemplaren), en er werden op andere plekken door anderen meer exemplaren gevonden in de daaropvolgende jaren. Hoewel sommige latere auteurs Lund’s originele soortnaam neogaea gebruikten in plaats van populator wordt dat nu beschouwt als een nomen nudum (“naakte naam”).

Verschillende latere vondsten in Zuid-Amerika zijn toegedragen aan andere geslachte, subgeslachten, soorten en subsoorten, zoals Smilodontidion riggii, Smilodon (Prosmilodon) ensenadensis, en S. bonaeriensis, maar hiervan wordt nu veronderstelt dat het hier gaat om junior synoniemen van S. populator.

 

Noord-Amerika

Fossielen van de Smilodon werden vanaf de tweede helft van de 19de eeuw gevonden in Noord-Amerika. In 1869 omschreef de Amerikaanse paleontoloog Joseph Leidy een kaakfragment met een kies die was gevonden op een olieboorplaats in Hadin County, Texas. Hij plaatste dit onder het geslacht Felis (dat toen gebruikt werd voor de meeste katachtigen, zowel levend als uitgestorven) maar vond het distinctief genoeg om het in een eigen subgeslacht te plaatsen, als F. fatalis. De soortnaam fatalis betekent “noodlot” of “bestemming” maar het is aannemelijk dat Leidy er “dodelijk” mee bedoelde (naar het Engelse “fatal”). In een artikel uit 1880 over uitgestorven Amerikaanse kattensoorten schreef Amerikaase paleontoloog Edward Drinker Cope dat de kies van de F. fatalis identiek was aan die van de Smilodon, en hij stelde de nieuwe combinatie S. fatalis voor.

Vondsten in Noord-Amerika waren schaars totdat uitgravingen begonnen in de La Brea teerputten in Los Angeles, waar honderden vondsten van de S. fatalis zijn gedaan sinds 1875. S. fatalis heeft junior synoniemen zoals de S. mercerii, S. flordanus, en S. californicus. De Amerikaanse paleontoloog Annalisa Berta vond de vondsten onvoldoende om S. fatalis tot unieke subsoort te benoemen, en van tijd tot tijd is er voorgesteld om S. fatalis tot junior synoniem van S. populator te beschouwen. In 1990 ondersteunden de Zweedse paleontologen Björn Kurtén en Lars Werdelin het onderscheid tussen de twee soorten.

 

S. Gracilis

In zijn artikel uit 1880 benoemde Cope ook een derde soort Smilodon, de S. gracilis. De soort was gebaseerd op een gedeelde hoektand, die gevonden was in een grot in de buurt van de Schuylkill Rivier in Pennsylvania. Cope achtte de tand uniek van de andere Smilodon soorten omdat hij korter was en een kleinere basis had. De naam van de soort duidt op de lichtere bouw ten opzichte van de andere Smilodon soorten. Er zijn van de S. gracilis minder en incompletere overblijfselen gevonden dan van de andere Smilodon soorten. S. gracilis is verscheidene keren toegeschreven tot andere soorten van de sabeltandkatten, namelijk Megantereon en Ischyrosmilus.

Tegenwoordig worden S.populator, S. fatalis en S. gracilis beschouwd als de enige soorten Smilodon, en de kwaliteiten en onderscheiden die men gebruikte om de junior synoniemen te omschrijven zijn toegeschreven aan variatie tussen individuen binnen de soort (intraspecifieke variatie). Als een van de meest beroemde prehistorische zoogdieren wordt de Smilodon vaak afgebeeld in populaire media en het is het staatsfossiel van Californië.

Bron: Wikipedia

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee

De Sabeltandtijger uit de Noordzee
Nu bestellen bij Bol.com